Congresul Autorităților Locale din Moldova
Congresul Autorităților Locale din Moldova


Click aici pentru codul-sursă
a baner-ului CNPD

Ultima actualizare a site-ului:
Joi, 11 iulie 2019
Şedinţe ale Comisiei
Vezi anul: 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2008 / 2007 /
Ședința nr. 3 din 30 septembrie 2014

La 30 septembrie 2014, Comisia națională pentru populație și dezvoltare s-a reunit în ședința sa ordinară, prezidată de viceprim-ministrul Tatiana Potîng, președintele ei. La ședință au fost prezenţi majoritatea membrilor Comisiei, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, ai mediului academic de profil, organizațiilor internaționale, societății civile și invitați.

În cadrul ședinței au fost abordate subiectele actuale ce țin de pierderile reproductive ca problemă medico-socială şi demografică în Republica Moldova, realizarea studiului ''Abuzul şi violenţa asupra persoanelor în vîrstă'' și lucrările sesiunei speciale a Adunării Generale ONU consacrată Conferinţei Internaţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare de la Cairo.

Dna Tatiana Potîng a menționat faptul că agenda este conexă și cu Ziua Internațională a Persoanelor în Etate – 1 octombrie. Bunăstarea vîrstnicilor este o problemă constantă a Republicii Moldova, de aceia și prin această ședință va fi sensibilizată opinia publică la problema persoanelor vîrstnice, adresîndu-se celor cu competenţe în domeniu ca să găsească soluții, inclusiv prin elaborarea de politici, care ar diminua această problemă.

Membrii Comisiei au fost informați de academicianul Paladi Gheorghe despre pierderile reproductive dramatice, care contribuie la reducerea numărului de nașteri.

La subiectul privind realizarea studiului ''Abuzul și violența asupra persoanelor în vîrstă'', şefa Centrului de cercetări demografice al Institutul Național de Cercetări Economice Olga Găgăuz, a menționat că actualitatea studiului constă în faptul că acesta semnalează şi demonstrează situația persoanelor vârstnice în societate, gradul de respectare a drepturilor acestora în diferite domenii, precum și vulnerabilitatea lor, oferind informații relevante pentru perfecționarea politicilor destinate persoanelor vârstnice.

Dl Ian McFarlane, reprezentantul UNFPA în Republica Moldova, a consemnat faptul că Republica Moldova poate fi felicitată pentru prezentările efectuate în cadrul Asambleei Generale a ONU, cît și în cadrul sesiunilor speciale, care au avut loc la New-York. Meritul este și al Comisiei, care a abordat diverse probleme din domeniul populației și dezvoltării.

Ulterior membrilor Comisiei le-au fost prezentat filmul „Planificarea familială și fertilitatea scăzută”.

Filmul poate fi vizionat aici.


Informaţii examinate în ședință și alte documente

» Procesul–verbal nr. 3 din 30 septembrie 2014 38KB
» Informaţia Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţeanu” 38KB
» Informaţia Centrului de Cercetări Demografice al INCE 52KB

Inapoi la lista ședintelor
Sus

© 2010 Comisia naţională pentru populaţie şi dezvoltare.
Tel.: (+373 22) 269 365  Fax: (+373 22) 269 366
Email: demografie@cnpd.gov.md
 
Acest site a fost creat cu susţinerea UNFPA.

Site-ul poate fi accesat şi la adresa www.demografie.cnpd.gov.md

Site elaborat de MoldData

ipv6 ready


Total vizitatori: 167878
Total ieri: 346
Total azi: 23
Online: 2